Sicken dag!!




Idag var jag på en heldags symposium som studiefrämjandet bjöd vissa instruktörer på! Tack Git för att jag fick en plats!

Dagen gav OTROLIGT! Det var 3 mycket duktiga personer som skulle på olika sätt prata om den gemensamma överskriften Påverkan - Åverkan.

Först ut var Kerstin Malm som pratade om Att leva med hund. Har inte hört henne tidigare men hon var mycket duktig! Efter lunch var det Björn Forkman som jag tror var ren forskare (ja alla 3 var ju typ det i olika saker, haha) och pratade om väldigt många olika beteendetester man gjort på råttor och möss. Han var till en början lite svår att förstå för mig, men sen gav en hel del undringar! Mycket mer ingående i hunden som flockmedlem osv. Mycket inlärning och hur bestraffning påverkar. Han gick även in på Minnet och funktioner. Väldigt bra!

Efter fruktstund var det herr svartberg. En duktig man som jag lyssnat på många gånger. Tyvärr är det itne så mycket nytt nu och jag har lärt mig hans, förhållandevis, enkla sätt. Men mycket rolig att lyssna på och väldigt trevlig att prata med. Nu har jag fått massa tips med mitt kassa fotgående så nu ska vi köra! (jaja, det är 2 veckor till tävling, kanske hinner vi se liten förbättring? ;) ). Nästa steg med Kenth blir helt klart en lydnadskurs, MED hund...

Jag orkar inte skriva mer ingående om dagen. 7timmar teori tar ut sin rätt! Men har haft så kul och lärt mig massor av nytt! VM NÄSTA?? HAHAHA


Nu ska jag ladda batterierna till morgondagens nyfödda lydnadspass! Även rallykursen som jag har innan. Mitt huvud är för tillfället totalt ur funktion och hjärnan är helt mosad! SOVA står på schemat!

NATTI NATTI!!

hihi


> vem kan motstå?? <


En ny kommer inte in iår! Hur j*vla sugen jag än är på en kull jag hittat!!!! Men iår får dom nya i kretsen bestå av HARRY (krut, höhö) och CHILI! Sötnosar!!

Nä, blå ska få växa upp i lugn och ro och vi ska ta itur med magen. VS grejjerna är dock sånna frågor jag ställer mig dagligen. Att få en hund med krut i är ju bara så roligt att man inte kan bli mätt!! Mycket vill ha mer! Kelpie har iofs varit lika intressant som aussie iprincip... Innan jag köpte mig min aussie då såklart. BC har jag lääänge sagt till mig själv att "nää, en sån vill jag inte ha - dom är FÖR mycket"... Men även Tezze har utvecklats och en BC hade kunnat bli jävligt kul! Bara det där med vallningen då men.. Det jag "hatar" (lite starkt ord men ja, ni fattar) med aussies är just att den är så uppdelad, jag menar det är ju inte LITE?! Håller med komentaren att Door Keepers är så bra för det är verkligen allround aussies (credit till Tina och Johan)! Eftersom jag har lite sådär halvsvårt (läs väldigt svårt) att slita mig från utställning så vet jag inte om "wanna be kelpie-aussiesarna" är så tilldragande. Ibland kan jag kolla på "äkta" utställningshundar från amerika och bara drömma mig bort! Men nä.... Har dock hittat en hane som jag SKA HA valp ifrån känns det som, han är bara så GRÅTFÄRDIGT SNYGG!!!!! Men han överstiger inte den fina gränsen till "too much". Tilläggas ska ju att till och med mamma blev betänksam på den kullen, även om han är blue merle (hon är ju inte största fanet av merle-färgerna ;) ) så tyckte hon är att han var rätt bra snygg! DET NI!

Hane/tik funderingarna kommer mest när jag kollar på urvackra aussies där alla är hanar! Hanar är helt klart fina och jag vet att mamma vill ha en. Men jag kommer nog inte kunna gå över från tik faktiskt.


Jag vet att det hela kommer sluta i en Blue Merle Aussie tik. Jag kommer inte kunna slita mig... Älskar både hunden, färgen och temperamentet för mycket. Men en Kelpie hade vart kul.... eller en BC............ eller...........eller..................eller.......... Nä, jag är nog en aussie-människa! 


Uppföljning av Makeas mage:
Hon har inte spytt på kanske 5 dagar nu. Hon skiter normalt, även om det kanske är lite oftare. Jag har trots allt ökat torrfodret rätt mycket och pga min minnesförlust (glömde lägga fram nordic-korven från frysen) så fick hon torrfoder till både middag igår och frukost idag.. Med en äggula i *mums hälsar makea*. Kommer inte gå över till 100% foder men kanske 70% iaf. Minskar Nordic rätt mycket. Jag tror itne det kommer hända så mycket mer än nu, eller för den delen blir sämre än nu (fast nu är det ändå helt OK). Det jag får hålla koll på är vikten, den kan hon tappa snabbt! Ni som såg henne som valp minns ju nog den där lilla lilla magra blå tiken som var så mycket mindre än alla andra. Så såg hon ut när hon åt torrfoder.. Nu är det ju veterinärfoder + lite dietfoder hon får. Med lite tillskott.

Det lilla hoppet lyser för att det ska kunna gå bra med detta!


Ridhusträningen idag gick väääldigt bra! Är supernöjd och blå blev trött! Nu har jag även hittat en lydnadskurs jag vill gå! Så nu slipper vi vara alldeles vilsna ;)


VS.




Australian Shepherd VS. Australian Kelpie

Australian Sherherd VS. Border Collie

"Show Aussie" VS. "Working Aussie"

Tik VS. Hane

???





Fjäråsträning!

Idag var vi i fjärås hos Andrea och Forrò The Toller!! Två trötta hundar (Forro från simning och blå från spår) hade vi i kopplen men lite fick vi allt gjort! Makea var inte på topphumör och allt gick lite segt, men ibland är det så. Det blev lunch och skitsnack i massor *S* MYCKET TREVLIGT och det får snart göras om!!

Bilder från dagen






OVER AND OUT!

Spår och lydnad



Idag blev det ut i spårskogen med Linda, Pontiac och Gittan, Piwo och Strega. Vi massor av olika spår och gick några var. I början gick det bra (första spåret som var ganska långt), sen gick det utför så jag la ner, haha.

I slutet av våra spårtimmar kom en hel skolklass och skulle ha lektion i skogen där vi satt. Det visade sig att odm var mer intresserade av hundar, rådjursben och riktigt blod än av lektionen! Så tillslut tog Gittan (tur att någon av oss hade tålamod med ungarna, haha) över lektionen och barnen fick lära sig aaaaaallt om viltspår och gå med bakom Gittan när strega spårade. OM dom var intresserade!! Haha. Det var fräckt med hundar som spårade riktigt blod och döda rådjur! =)

Annars har det inte hänt så mycket. Imorgon ska jag (äntligen) ner till Forro och Andrea och träna, tjöta och fika =)

I veckan har jag och Makea ett klicker projekt att klara av! Det blir en UTMANING!! En KUL utamaning. Resultatet dröjer.

Sen har vi ju träning i vanlig ordning, ridhus på torsdag. Och AF möten också..

Ha de!

Förklaring.


1 år sen jag bröt foten igår. Tiden går fort. Till och med kennelmamman minns nog när jag satt där i stallet med 11st valpar över mig, utan att kunna resa på mig, haha.


Grejjen med Makea är komplicerad. För att förklara det så enkelt som möjligt så ska jag försöka skriva lite hur det hela är.

Det är inte någon speciell måltid hon får upp, inte någon speciell mat eller speciell tid. Det är olika och helt oregelbundet. Hon äter inte snabbt utan tar sin tid på sig och både tuggar och sväljer noga. Det är inte efter någon speciell aktivitet och hon är heller aldrig aktiv efter maten utan lägger sig ner och tar det lugnt. När hon spyr så "ulkar" hon sig aldrig. Det gör ju hundar oftast annars när det är på G lixom. Hon kan bara sitta/ligga/stå och helt utan förvaning kommer det. Detta kan omöjligt bero på att hon får för mycket mat på samma gång, då hade det hänt oftare. Vi har testat gett små mål emellan maten (hon får sina olewo morötter till lunch exempelvis) också men det kvittar. Kommer maten upp gör den oftast det rätt snabbt efter att hon ätit klart, typ som om den är nere och vänder.

Det är som sagt inte alltid eller regelbundet hon just får upp maten, det är bara ena delen. Andra är att hon helt enkelt inte kan äta torrfoder. Hon gör nr2 varje promenad, ibland flera gånger per promenad. Har diskuterat med veterinär om detta men våra tester funkar inte så bra. Det hon äter nu (Nordic+intestinal+diet foder) har helt klart funkat bäst. Hon skiter inte löst utan normalt, men fortfarande lika många gånger........

Hon äter samalagt under dagen frukost, lunch, middag och kvällsmat. Så hon kan ju inte få mat för sällan... Tilläggas ska att lunch och kvällsmat inte är någon tung sorts mat.

Jag har försökt fundera på vad det kan vara bara tankemässigt och tycker att något som barn kan ha låter ganska likt. Det kallas "öppen magmun". Självklart är jag ingen veterinär och kan såklart inte säga om det är det, vilket det troligtvis INTE är, men tycker det låter lika av det jag hört. Men det förklarar inte problemet med torrfodret.

Mysteriet fortsätter... Men idag har Makea mått bra =)

..igen....igen....igen



Som grädde på moset i det gråa livet så spyr Makea upp all frukost idag igen. Det finns ju ingen anledning?!?!? Jag blir så lessen.... så trött.... Ringer vet i veckan igen... Nu har hon snart hållt på 1år fram och tillbaka... Det river i mattehjärtat.

.



Ibland orkar man inte ta allt......






Mat och träning..


Mackson och Ebbson 2008

Makea åt den nya maten med glädje imorse, hon tyckte den var god och tog den faktiskt innan nordicen, innan har hon alltid tagit puttekulorna sist. Hon har gjort nr 2 tre gånger hittills, men det var imorde innan maten så det var ju inte den iaf.

Det blev inget fjärås alls idag. Lilla Forrò har ju ont i tassen så vi tar träning nästa vecka!! =)
Men eftersom jag ändå fiixat så att bilen va hemma så var jag ju tvungen att åka någonstans! Pernilla och Nemo var träningssugna så det bar av till Ale för att träna! Makea gick bra - pigg och glad. Till och från fick jag faktiskt tillbaka henne i fotpositionen med! Inkallningen var rolig idag tyckte lilla blå, vi körde 1:ans, 2:ans och 3:ans inkallning. Rutan gick väldigt bra första passet. Det var Pernilla som satte ut den för att det inte skulle vara min lukt. 1:a skicket med target sen utan, från 3 olika sidor.. Ja, kortfattat körde vi alla klass 1 och klass 2 moment. Och överlag var det bra! Andra omgången vi skulle testa rutan (i slutet på passet) hittade hon en halv fågel som luktade väldigt spännande......... 2:ans platsliggning var det första gången vi körde utanför hemmet ;) Hon gnällde lite men låg kvar, jag gick tillbaka och belönade när hon va tyst. Hon reste sig inte iaf, det andra kan vi jobba på. Men klart dax att börja med om vi tänkt starta tvåan i vår! haha. Lilla blå vill inte att matte ska försvinna ;)


Imorgon är det ett sånt där "roligt" AF möte igen..

Vad gör man inte?


Söta Ebbson =)

Idag blev det inhandling av foder efter samråd med veterinär. Två olika på sammanlagt 5kg... Pris... 500spänn!! Men vad gör man inte för sin älskade blå?? Hoppas detta hjälper!

I övrigt blev det inte mycket idag.. Det har regnat och var pissigt... Va på info möte för ungdomar på AF.. det sämsta jag vart med om.  Gick förbi min granne för att hämta Makeas fleecetäcke som va klart, så fint! Va ju tvungen o ta en titt på pirayorna! 5½ veckas faraovalpar..... Dom var jävliga!! Haha, bet som f*n och var helt galna! Snäppet värre än aussievalpar tror jag, haha. Men såååå söta♥

Imorgon ska jag ner till min vän och snacka hund, kanske träna lite men lilla Forrò har fått en tagg i tassen så han får ta det lugnt.

SOVAA!!


Form av valpspår?? Haha

Igår hade jag lite svårt för att somna men det gick tillslut. Såg fram emot en härlig sovmorgon... Den sovmorgonen knäcktes klockan 6 när paranteserna går upp för att gå till jobbet. Makea går upp med dom, inte för att vara social utan för att lägga en pizza!! Igen... Igår kväll fick hon upp ALL mat! Det blev många Pizzor på golvet och ni vill aldrig veta hur nordic färskfoder ser ut när den kommer upp efter några minuter i magen tillsammans md annat innehåll.... Mumma??

Morgonen förstördes ytterligare när Ebbas mage skrek och Ebba gnällde vid halv 7... 10 minuter senare pallade jag itne mer utan drog på mig kläder och gick surt ut en halvlångis med båda hundarna i det bäcksvarta mörkret och centimeter höga slasket! (ÄLSKAR vinter i göteborg *not*).. Efter att ha traskat där blöt om fötterna i 40 minuter med två gräsätande kossor så gick vi in. Kall och trött gick jag och la mig, utan att kunna somna om... suckade djupt och bestämde mig för att äta frukost och ge hundarna sin ranson med mat. Dock vred jag om lite i maten och Ebba fick bara nordic medans Makea fick mest nordic men lite lite torrfoder av ett nytt märke vi ska testa.. Hon måste la tåla något foder??? Än så länge har båda fått behålla sin mat och Ebbas mage är tyst, och här ligger jag helt uttråkad och trött i sängen och glor på det som TV:n verkar leva på, nämligen försäljningsprogram. Alla deras träningsmaskiner ger "bästa resultat på mycket kort tid".. Det är ALLTID "erbjudanden man bara inte fååår missa!" och dessutom får man alltid saker "på köpet"........ Hatar dessa. Men hundarna sover gott åtminstone.

Ska försöka somna om igen får trött är jag utan tvekan.. Cykling blir utesluten idag, det är glashalt och slask. Det blir nog ingen träning heller eftersom magarna inte är bra. Imorgon är det planerat att köra fotgående. Måste få bättre position!!

Go "natt" allesammans........ *gäsp*


12.00

Blir ingen sömn här, övertrött, haha. Gick ut med hundarna, Makea hade spring i benen!! Ebba luktade bajs när vi kom i så där blev det bad..... Hon tappade massor av päls!

Nu är lunchen i ugnen... Det är MIN mage som skriker för tillfället :P haha

Spår



Idag efter rallykursen åkte vi till E-L igen som så snällt hade lagt ett fint anlagsspår till mig och Makea!! Hon hade faktiskt tagit mindre blod än vad dom gör på prov för att Makea vill ha utamaningar.

Jag var jättenöjd med min blå!! Jag trodde itne hon kunde spåra *haha* men se det kunde hon! Så fint så. Ibland trodde jag hon var på villovägar men E-L sa att hon var helt rätt. Det ända som Makea snurrade lite på var vinkeln med bloduppehåll, där var det svårt men hon klurade ut det själv!

Så jag är nöjd idag med =)

Tråkigt nog så kunde inte E-L ta med Lukas och Saga ut då hon misstänker noskvalster.... Får se vad vetten säger men vi hoppas att dom snart är på fötter så vi kan spåra allesammans igen snart!

I övrigt är jag lite trött. Har nu suttit och skrivit i alla satans papper till AF.. Vi får se hur det går. Kan ju säga att jag redan är less på den där jävla arbetsförmedlingen... Inte ett piss häjlper dom dig men du ska tomme fan gå på deras totalt onödiga träffar.... SUCK PUST OCH STÖN!!

Nu ska jag glo på TV =) har varit i full sjå hela dagen! Aktiv tezze ;)

GMBK


Suck.. hela inlägget försvann :'(

Idag åkte jag med Linda och Pontiac samt Nadia och Nea till GMBK för lite träning. KALLT var bara förnamnet men det finns inga dåliga väder säger dom ju! Det var uppehåll iaf så man ska inte klaga ;)

Makea gjorde ännu ett grymt pass! Hon gör mig gråtfärdigt lycklig! Jättefina skicka till rutan, 4 av 5 var perfekta! 3st utan target. Och jag riktade INTE in henne nu =)

Ställande under inkallning gick superbra! Ja allt, tycker jag. Till och med apporten, med våra mått mätta. Nya träningsmetoden verkar funka! =)

Fotgåendet var bra men lite långt fram.... Får fasen inte bort det!!! Någon gång fastnar det väll ;)

Nä eftersom hela inlägget raderades orkar jag inte skriva mer... Ska glo på TV och käka godis :D Ha de bra allesammans!!

Klickerklok



Ebba må vara lite smartare, eller mer eftertänktsam, när det gäller vardagssituationer. Men när det gäller tänkande och sånt så tar Makea hem priset. Lätt...

Efter en hel vecka full med träning och cykling i kallt väder så bestämde jag mig för att göra något inne idag. JA klickerträning fick det bli! Den hunden som inte skulle köra fick bli uppstängd på övervåningen, det blir alltid kaos annars och båda hundarna ska vara i mitten, haha. Makea fick börja för Ebba sov (ovanligt ;) )

Först tyckte hon det var lite konstigt att matte stod helt tyst och stilla med godis i handen. Men snabbt förstod hon att "ska man ha nått får man göra det själv" och började jobba. På 10 minuter hann hon visa alla trix hon kunde (till och med krypa självmant fast jag stod upp!!) om och om igen för att se vart klickern kom. Jobbade utifrån det och trolleri trollera så har Makea lärt sig "studsa" :P haha. Ja inte på komando då men jag fick henne dit jag ville! På 10minuter, fast frustread blev hon ett tag!! Sen bytte jag hund, Ebba hade vaknat och luktat sig till godiset nedanför trappan!

Makea blev arg över att inte få vara i centrum som vanligt men tystnade när jag sa till henne. Ebba var väldigt glad över att det står en matte med godis i handen men undrade genast varför hon inte fick nått??!?! Hon satt framför mig och blängde och gnällde. Skällde lite surt. Efter en bra stund råkade hon ta ett steg bakåt och vips kom det godis. Inte fattade hon för det, hon satte sig framför mig och blängde och gnällde. Söta norrman :P

Efter lång lång stund så hade hon hittat sin egen idé. Jag klickade vid steg bakåt men hon fick för sig att hon skulle springa fram och putta på min hand och sen backa 3 steg... Ja så långt kom vi på 20minuter, hahahaha.


Gårdagen spenderade vi i skogen. Makea fick en offroad promenad och ett uppletande i jobbig terräng med 5 föremål, varav två va sånna där små spårpinnar, som hon aldrig fått förut. Det är ingen tvekan om att det är en hund med kämparglöd! Hon hade det riktigt tufft men gick verkligen inte därifrån förrän hon hittat något. Och hon hittade tillslut alla 5 föremål =) DUKTIG!!

Nu slappar vi lite och imorgon blir det nog ett nytt klickerpass (iaf med den blå ;) ) för det var ju kul =)


BRA träning




Idag är det en MYCKET nöjdare matte till lilla blå som sitter vid datorn. Gårdagens träning imponerade inte på mig och det är så tråkigt då. Idag var vi några som bestämt möte på ale bk och skulle träna komenderingsträning. Det var Jag, Carina, Gittan, Ann och Linda (pontiac). Vi hjälpe varandra med komendering och tips och alla tittade på alla så man påpekade saker och sånt, HUR nyttigt som hellst!! Man tränar ju sällan annars på att vara ensam på planen, ha någon som pratar med en och några publik, sen när man kommer till tävling så blir hunden chockad!

Att hitta dit själv gick inte minsann så min älskade GPS fick leda mig. Linda hittade inte heller så vi skulle mötas vi Ale torg för att slå följe. När jag kommer till Ale torg så bygger dom om rätt mycket men det är dåligt belyst och man kan ju inte påstå att solen hjälper till... Inte ens månen... Så det var lite krångligt med lilla Tezze och den stora stora bilen. Kom in på en parkeringsplats med garage, tillhörande lägenheterna brevid. Såg Lidl och Mc skylten (där vi skulle mötas) och blev glad, helt ovetandes om att några meter framför stod grisjävlar och blockade vägen! En tvärnit senare och vi var påväg i motsatt riktning så vi skulle komma ut. Tillslut hittade vi fram.. Linda slog följe och nu väntade småvägarna. Inte heller helt trevliga när lampan ute är släckt. Det är VERKLIGEN SVART! Men efter en bit i 50km/h på en 70-väg och ett par panikbromsar (vägen svänger ju helt plötsligt 90grader!!) senare så sa tanten i GPSen att vi skulle svänga vänster sen va vi framme.. Ett problem bara... Billjusen var riktade rakt mot ett gäng hästar som blängde ut oss. Nä tanten fick knipa käfft och vi fortsatte på stora vägen en bit till - DÄR va skylten! FRAMME!

Om man ska gå över till Makeas träning igen. Igår imponerade hon som sagt inte på mig men idag var det tvärt om! Hon va bäst!! Hon gjorde det mest uppmärksamma fria följet på länge! Inga tappar och hon släppte inte blicken!! Hon gjorde sitt livs första HELA klass 2 inkallning!! Wohoo va bra det gick! Hon gkorde sitt livs första fjärr från rätt avstånd med en person bakom sig och två bra skick till rutan (med target)!! Tezze va mer än nöjd med sin blå♥ Hon kan allt överraska, jag utmanade ödet lite för vi har inte tränat speciellt på det men det gick ju bra! Självklart så ska jag inte göra såhär "svårt" än heller, detta va bara ett testa för att se om vi är på väg åt rätt håll iaf!

Apporten tränade vi på vid sidan av sen, gusch va svårt det är...... Men har nog hittat en liten bra sak vi ska testa nu, det verkade funka idag.

Men idag var hon pigg, allert, uppmärksam, samarbetsvillig och riktade verkligen all fokus på mig. Hon var jätterolig att jobba med idag verkligen. Det värmer i mattehjärtat när man får så mycket tillbaka i ettträningspass så man verkligen märker hur roligt hunden tycker att det är♥

Hem hittade vi och nu sover blå som en stock. Ebba med. Och snart Tezze med ;)

Ha de bäst allihopa!

Puppys och träning


Kennel Illostras har valpar kvar!

Lunas valpar är nu 4veckor och har utvecklats till 8 små pirayor!! Jag har två storfavoriter, två kaxiga pirayor med en jäkla mycket temperament = Tezze-vovve! Men nä, en hund till kommer det inte in nu.... Sen är det ju lite "fel" ras för mig så jag får nöja mig med Luna, Nisse och valpen som ska stanna hemma!

För övrigt så fick Makea en cykeltur igår, hon gillar det verkligen! Och idag var jag, Makea, Linda och Milou och tränade. Makea fick lite smålydnad och agility. I den lerpölen så uppskattade hon agilityn mer eftersom man slapp sitta då :P haha. Lite fisförnäm var hon faktiskt idag, vilket inte direkt tillhör hennes vanliga sida. Men nu lurar skendräktighet och allt. Mer träning i lera! agilityn gick bra, tränade starter, alltså att hon inte ska flytta en tass även om jag rycker till eller pratar osv. Det är viktigt i en start tycker jag. Slalom och snea tunnelingångar blev det med lite av.

Makea känns lite halvslö... Det går inte riktigt i den takten vi är vana vid. Hon har vaknat lör, sön och tisdag morgon klockan 5 och spytt skum. Så allt är väöl inte helt ok, men hon är inte slö eller något, hon har bara trappat ner ett steg. Men det kommer väll tillbaka ;)


TACK Linda för en trevlig träningsdag!

Änglar


Situationerna i föregående inlägg är sanna situationer. Idag kom en till.

*Vi kommer fram till ett stup i skogen
Ebba: "Hmm... Här kan jag nog sätta ner tassen"
Makea: I Believe I can FLYYYY!!!!!!!!


Idag har vi hunnit med mycket! Klockan ringde vid 07.00 för att börja dagen. Klockan 10 var det dax för den nya Rallykursen i stenkullen. Många härliga ekipage i alla olika storlekar. Kursen betyder iaf 1½ timmas passitivet för lilla blå. Hon är en ängel! Ligger knäpp stilla och kommer någon hund fram till henne ligger hon kvar utan att knappt titta på hunden, hon har stenkoll på mig men ändå på ett avslappnat sätt. Skönt! I kursens paus fick hon lite fotgående och sen passitivtet igen.

Efter kursen var det dax att bege sig till Eva-Lena för att göra viltspår. Har lagt ner viltspåret helt från oktober för att kunna starta om, vi hamnade snett i höstas. Idag var det motsatsen! Alla hundar fick ett vanligt spår var och ett med bara klöv utan blod. Makea tog sitt spår (med blod) grymt! Vi hade tappat bort starten men hon hittade den och sen bar det av! Woho!!

Lukas fick ett lite snårigare spår (han är ju trots allt öppenklassare) och hade tagit det bra. När vi skulle gå bortom det spåret för att gå till nästa så sa Eva-Lena att jag skulle släppa henne på spåret och se om hon hittar det. Lukas hade haft lite krångel på vissa platser. Men Makea gick jättebra!

Sen blev det de "blodlösa" spåret. Inte så långt, kanske 50 meter, men det var mest för att se om Makea går på det (med tanke på bloduppehåll och sånt) och det gick bra, lite veligt men det var blåsigt och det är myyycket svårare med bara klöv.

Lilla Saga skötte sina spår jättebra hon också! Matte var nöjd.

När vi gick till bilen fick Saga och Makea rusa av sig så som bara aussiesar gör, haha. Makea slockande i bilen sen på vägen hem =)

Nu ligger vi här i sängen och är trötta och nöjda både jag och lilla blå. Men det har varit en rolig dag!

Skilda världar?

Mina hundars reaktioner i samma situation.

*Blir instängda i en glasterass med glasväggar och en glasdörr som stängs.
Ebba: "Nej nu stängde dom, då sitter jag väll här och tittar då...."
Makea: "Wohoo jag koooommmmmmeeeeerrrrr!" Sen undrar hon vem som slog henne och varför hon inte kommer längre är hit!

*Grisöra
Ebba: "Mmm va gott..."
Makea: "Mohaha looser, jag är färdig först och därmed vinner jag" *2 minuter senare* "Men matte varför har hon grisöra? Jag har ju inget... Kan jag låna ditt Ebba?"

*Vilt (eller andra saker som EBBA vill jaga)
Ebba: *SKÄLLER* "Makea vi måste ta den, ta den då jag sitter fast! SPRING!"
Makea: Waah jag springer!! Vart e den vart e den? Nej tappade jag den?!?! Jag hittar den snart!"
Ebba: Hihi sucker, vem är det som får skäll nu då?

*Träning med Makea inomhus
Makea: "Snurra? Jag kan snurra, titta va duktigt! Krypa? Jag kan, jag kan, låt mig!"
Ebba: Höhö, den blå smurfen gör jobbet, och jag sitter här och kan fjäska till mig och sparar energi"

*Stubbe i skogen
Ebba: Jaha...
Makea: SHIT matte den tar mig, den tar mig!! AAAH Jag måste döda den nu, DÖDA!! Nu ska jag våga, JAG VÅGAR!......... Va? Va det inget mer än de här? Men gud så töntigt!
Ebba: *rycker på ögonbrynet* "Redan?! Det menar du inte?...... Geek!

*Matte försvinner
Ebba: Ha ha synd för dig... Hoppas du hittar hem igen...
Makea: NEEEEJ!!! MATTE VART ÄR DU??? JAG SKA RÄDDA DIG! MMMAAAAATTTTTTTTTTEEEEEEE????????

*Godis eller andra saker
Ebba: Aha vill du också smaka? Ja men den va god faktiskt, här, testa.
Makea: "GUD NÅDE DIG OM DU KOMMER EN MILLIMETER NÄRMARE!!"

*Ringer på dörren
Ebba: "Makea det kommer någon!"
Makea: DET KOOOOMMMMMMMEEEEERRRR NÅÅÅÅÅGGGGGOOOOONNNN!! JAG TAR DET! JAG TAR DET!.... nej jag ångrade mig, Ebba du får gå först! OM det är något farligt!

*Lypsyl på mattes läppar
Ebba: Varför reagera?
Makea: Va? Det luktar, mat till mig! Ha? Ha? Jag får smaka, ro hit läpparna! HÄR SA JAG!

*Bollsport på TV
Ebba: "Snark, finns det inget hundprogram?"
Makea: "Shit en boll! Kan jag få? Kan jag? Snälla! Jag tar den. Va? Försvann den? Finns den inte bakom TV:n heller? Men gud vart tog den vägen?"

*Sova
Ebba: I sängen, ta så mycket plats som möjligt! Dom tvåbenta dårarna kan flö på sig!
Makea: Sova? Vad gör man då?

*Leksaker
Ebba: "Fan va töntigt... orka ödsla energi på det när det ändå inte är någon som leker MED dig!"
Makea: Wiiiii den är min! MIN! Jag tog dig! Nu har jag dig! Tjohoo! *hoppar omkring och kastar tross med sig själv*

*Utställningar
Ebba: "MEN så onödigt... Varför ska just h*n tycka saker om mig? Jag är ju redan snyggast! Och vem fan kan inte springa fint och stå sitlla? Kan ni inte hitta enklare saker eller?"
Makea: "Nu måste jag anstränga mig! Spring fint, spring fint... Gud vad jag klarar det bra! Nu är jag nöjd med mig själv. Stå stilla, alldeles stilla - SHIT va bra jag ÄR!!



Summa sumarum - Vem är egentligen smartast? En NORSK buhund eller Australian Shepherd, som faktiskt klassat sig som världens smartaste ras enligt amerikanarna. (viskar: man undrar ju, hahahahaha)

Ebbas blickar mot Makea är klockrena. Det är som om hon säger "Och vilket jävla solsystem kommer den korkade varelsen ifrån????"

Ni förstår att mina dagar kan bli väldigt spännande när jag studerar dessa hundar. Dom är mer olika än några andra asså... Jag skrattar varje dag.

Klockrenast för mig är än idag glasdörren. Hon såg så fruktansfärt  förvånad ut när hon sprang rakt in i den! Lilla blå. Det var nästan så Ebba skrattade.

Äntligen!



Ja, det tycker lilla blå då matte först idag orkade sig ut på ett riktigt pass, och visst blev det ett RIKTIGT pass. Vi gick igenom både hela klass 1 och hela klass 2 (mer eller mindre tävlingsmässigt). Rutan blev jag mest överraskad över idag! Hon kom ihåg den och både med och utan target gick det 90% av gångerna (dom som inte gick var när mamma och ebba kom och lekte med apporten, haha) För det mesta har vi targeten i, såklart, eftersom vi är i stadie 1 när det gäller rutan.

Över lag gick det väldigt bra idag och även om man fick mjuka upp rosten lite i början så gick det sen som smort för det mesta. Det största jobbet vi har är UTAN TVEKAN apporten.... Men det ska gå det med ;)

Det nya vi körde idag var tvåans platsliggning. Det är förväntat att det kommer bli lite spännande då Makea blir helt förstörd om jagh försvinner, men idag gjorde jag som vanligt men gick och gömde mig. Det blev max 20sekunder åt gången i flera omgångar med belöning och hon reste sig inte iaf, vi börjar försiktigt ;)

Efter det släppte jag henne på 4st uppletande föremål jag lagt ut. Eftersom vi inte gjort det sen oktober säkert så la jag dom inte så långt in. Hon gjorde fina skick och bara ett tomskick, hon ger sig inte i första taget utan vill ha med sig någonting tillbaka.

Så vi hade en rolig träningsstund. Senare åkte jag och syster och handlade och Ebba och mamma tog en långpromenad, så när vi kom hem så tog vi med oss Mackson ut på en långis.

Nu är alla i huset trötta och nöjda och snart ska vi laga mat =) Ha en trevlig lördagkväll allesammans.

Sysselsättning


La dom "platsliggning",typ, brevid varandra medans mamma damsög trappan. Ebba har ju annars förmåga att stressa upp båda två när det damsugs. Va tvungen att fota då dom la sig EXAKT lika dant!! Innertassen brevid varandra, yttertassen invikt och huvudet snett ut, haha söta!!


Idag mår lilla Tezze bättre och har tagit små promenader med blå. Det behövdes, mycket för frisk luft men den blå tappar sin disiplin väldigt snabbt! Hon totalt blockerade sig och skulle springa dit hon ville osv. Lyssnade inte och fick sig en tillsägning, av den graden som hon behöver för att inte göra om det! Och det gjorde hon inte, hon blev påmind att även om jag inte vart ute med henne på några dagar så är det fortfarande jag som bestämmer.... Hon är en bra stöddig tik.... Men promenaderna efter det är hon sig själv! Körde kontakt i början och saker som stanna och ligg från avstånd för att hon skulle öppna öronen igen (som hon gärna stänger med mamma). Det gick bra och sen körde vi promenaden och hon lyssnade som vanligt vid förbi gång av människor och hundar, duktig blå!

Vi körde ett litet lydnadspass ute, behövdes! Mycket fotgående och sen läggande, ställande, inkallning osv. Vid fotgåendet var hon distraherad av gubbar längre bort som körde igång vinkelslip och skulle fixa bommar, det lät annorlunda så det var hon intresserad av, men hittade tillbaka efter lite påminelse, haha. Resten gick bra, ringrostig såklart, vi har inte tränat sen jul, men nu ska vi dra igång! Körde ställande under "inkall" (utan ordet "hit") och det gick bra! Har ju kört det minimalt med gånger men hon fattar snabbt.

Släppte ut dom på framsidan förut och Makea fick för första gången träffa på en "godisboll", haha. Rolig reaktion men hon fattade efter ett tag. Hon började med den svåra flaskan då Ebba tog bollen. (inte lätt att ta bilder, det gick fort!)


Makea försöker sig på flaskan. Tungan är beredd på att få sig något gott! haha


Ebbas favorit, bollen!


Kanske kan man bita i den??


Ett kort för att visa, se all frambens-päls hon har fått?? Tacka juicen för det =)


Tack för mig idag!

Mera Sjuk..


Jag och blå tittar på TV.

Fortfarande sjuk men kände mig bättre imorse, tänkte ta ut hundarna i snön osv. Vid frukosten kände jag mig yr igen och fick gå och lägga mig. Lite har jag iaf kunnat vara uppe idag, men när jag blir yr är det sängen som gäller. När snön låg på marken imorse blev Ebba som tokig inne! Så jag släppte ut dom och kastade ut torrfoder så dom fick leta med näsan, det tyckte dom var roligt och kunde sysselsätta sig själva där ute en stund.

Snön är nu lika borta som om den aldrig kommit, men en liten skymt fick jag iaf =)


Ebba ville komma och göra sällskap en stund! Även om hon mest spenderat dagen i mammas säng sittandes och tittat ut på snön, och såklart skälla på plogbilarna!

Annars har här inte hänt mycket idag, som jag hade hoppats på... Kanske imorron =) Är fruktansvärt lydnadssugen nu!!! Det spritter i benen och jag har mängder av nyspunna planer i huvudet som vill sättas i verket!

Hittade en söt bild på dogsen förut som är tagen när Makea är 8 veckor.


Så söta! Tog en liknande bild idag, nästan 1år efter.



Makea har vuxit lite?? Hihi. Stor färgskillnad måste jag säga. Som liten var hon väldigt ljus grå men färgen har utvecklats till en vacker Blue Merle färg! Hon fäller nu och jag tycker hon fäller rätt roligt. Allt långt hår trillar av först, så nu kan man se underullen emellan den långa pälsen :P hihi.

Ebba var dock lite smalare förr i tiden (urfälld på bilden) :P Vi håller på att ändra på det men har nog helt fel foder för att göra det lätt, men fodret ska bytas när det tar slut.

Ha en bra slaskdag!

Sjuk.



När man är sjuk är det bra att ha en sjukvakt, vilket ängel blå är så bra på! Det är inte mycket hon lämnar mitt rum, endast om hon ska ut eller när det är matdax, annars ligger hon och delar huvudkudde eller på mattan precis nedanför sängen. Mattes älskling♥

Har ännu inga foton på mig och makea i ringen men dom kommer. Här fick jag dock från Nillan när jag och brorsan Nelson är inne och visar framfötterna

Han är lite större än Makea, haha. Men lika charmig som alla syskon =) Märkte en rolig sak på mig själv på alla bilder jag sett, jag springer alltid och tittar på hunden, men lydnaden sätter sina spår och min kropp är Alltid riktad i den riktning vi ska åt. Som man ser så sneglar Nelson på mig, hade jag då vridit min överkropp hade han börjat svänga. Ganska kompiskt att granska hur mycket kroppsspråket betyder....


Här "tår" vi, hihi. Jag kunde placerat mig bättre men huvudsaken är att lilla Nelson visar sitt snygga stående istället för sittande och det gick rätt bra =)

Ja, se vad man har tid att granska bilder i minsta detalj när man ligger här i sängen och har pisstråkigt, hihi. Har som högst fraktat mig till och från toa idag... Längre blir det inte, med risk för svimmning. Imorgon kanske =)

Dagens GRATTIS till Pernilla och Sigge för sitt fina vandringspris!! Grymma ni♥

kram


MyDog dag 3 & 4

Mydog dag 3 uteblev. Makea sov hela dagen och jag med. Kallt som fan va det med -16 grader. Fick dock ett roligt sms att Elsa, SUCH NUCH DKUCH INTUCH NV-06 VWW-08 Måneskjölds cecilia, blev BIS-R Veteran! Inte illa för lilla bulldogen inte! GRATTIS!

MyDog dag 4 åkte jag till med förhoppning att stanna hela dagen och se finalerna. Så blev dock inte fallet då jag efter våffelätandet mådde jävligt illa vilket slutade i sånt som man gör på toa när man mår illa.... Jag hann se Elsa och Forro (kompisens tollarvalp) ställas och NM i freestyle iaf. Sen blev det hemåt.

Hoppas på att det är lite matförgiftning eller nått och ingen jävla kräksjuka... Mår iaf inte bättre nu.

Tackar för mig, ligger här i sängen och somnar snart. Måste bara lägga in en bild på otroligt duktiga door keepers hundar som är kapabla till allt, till och med platsliggning i klump mitt inne i mässan! (Bilden ärligt snodd från Tessan)



Snacka om bra törning..... =) Från vänster blåa Gucci, röda Nemo, svarta Sexy (mamma) och blåa Makea.

MyDog dag 2!

Vi börjar med att tacka för alla grattis och fina ord från igår!!! Så gulligt =) Det betyder mycket att höra att man är bra på det, även om jag tycker det är lite pinsamt när folk säger det direkt till mig :P Men jag tar åt mig!! :D  TACK!

Ja, Makea har inte mått bra de senaste dagarna (troligtvis reaktion på vaccinet) så jag tvekade in i det sista att ta med henne idag men tänkte att eftersom hon tycker det är roligt så kanske det piggar upp henne. Sagt och gjort så åkte vi dit. Eva-Lena åkte med så mamma slapp!

Fick först ta in bror Nelson i ringen och det gick helt ok enligt mig =) Vet inte hur det såg ut haha men han fick 1:a iaf. och 3:a i konkurrensen =)

Sen Makea. Man såg tydligt på lilla blå att allt inte var OK och det märktes i ringen. Hon låg inte alls på i kopplet som alla som känner Makea vet att hon ALLTID gör, hon springer så jag flyger efter! Det powern va det inte idag och inget tryck i steget heller. Hon skötte sig dock väldigt bra♥, som vanligt! Domaren tyckte inte om hennes variant av hund (lite av den klenare) och sa att hon tyckte hon var för smal och fick en tvåa. Dock sa hon att Makea hade något av de vackraste huvuden hon sett =) *stolt matte*. Jag är inget annat än nöjd med Makea, trots att hon inte mår bra så protesterar hon ingenting utan gör det för att vara till lags. Älskade, älskade blå

Hon fick trots sin tvåa vara med i avelsklassen eftersom domaren gillade hennes huvud så mycket.

Så det vara mamma Sexy (handler Tina) och barnen Nemo (handler Pernilla), Tequila (Handler Freddan), Makea (gissa handler, haha) och Nea (Handler Jojje) som fick gå in. Och dom små gjorde det med bravur och blev bästa avelsklass med HP, därmed ännu en dag i finalringen =)

Jag fösökte varva mycket vila och lek och bus ute i luften för att få henne att hålla ihop. Även lite trix inne för att pigga upp in i det sista. Efter lång lång väntan och lite försening så var det avelsklassernas tur!

Nea bytte handler till Tessan då Linda och Jojje skulle hem. Kan ju inte påstå att det gick speciellt dåligt där utan snarare tvärtom!! BÄSTA AVELSKLASS 3:A!!!!!! Det var ju över förväntan! Smått glada blev vi!! Det roliga var att Door Keeper verkligen stod ut dessa två dagar. Vi tog hanhunds-certen båda dagarna, en hel massa ck och fina placeringar, Silly blev bästa veteran 4:a idag och som grädde på moset bästa avelsklass. HEJJA DOOR KEEPARE!! Dagens roligaste var i finalringen när vi väntade på att bli placerade, vi står på ena kortsidan och helt plötsligt så upptäcker Pernilla att på andra kortsidan sitter alla dagens domare vilket hon utbrister i "VA?! Sitter det domare där????? Det såg jag fan inte!!" HAHAHAHA Ja det var ju bra att hon inte sett det innan för då hade hon inte kunnat springa, hahahahaha! Du är ju bara för ball Nillan.. Och efter hennes utbristande börjar Tessan också! "VA?! Det såg jag ju inte heller, men gud det är ju hela kortsidan!!" Hahaha härligt folk ;)

Bilder tog jag inga själv så det får jag fjäska till mig ;) Vi tog jättefint gruppfoto med priserna och "familjen" =)

Här kommer gruppkortet iaf:


Nemo, Tequila, Mamma Sexy, Nea och Makea
Två långa dagar och jag är heeeeeeeeeeeeelt slut, men sååå nöjd!

Blå sover som en stock på mina ben och drömmer som bara den och snart sover jag med. Imorgon blir det vanlig dag innan jag åter går in i mässan på tisdag!

Ps. Ta tillvara på allt som om det vore det sista, det var det för en idag. När vi åkte förbi hade bilden sprängts (antagligen när h*n startat den) och brunnit, hundarna var döda och täcktes precis över av brandmännen och ägaren själv i intensivvård av ambulanspersonalen! Gråten var nära till hands för mig! Det absolut värsta som finns!! Så snabbt allt kan vända!

MyDog dag 1

Årets bästa utställning är igång! Dag 1 började väldigt bra måste jag säga. Makea var ju inte anmäld men jag skulle ändå in för att ställa Saga och Kaylee. Jag har inte så mycket bilder men Saga drog till med ett BIR-valp i aussie ringen! Matte och uppfödare blev såklart glada =) Nu var det lång väntan till finalen! Makeas bror Nemo drog till med sitt andra CK på sin andra utställning och blev R-bästa hane ENDAST slagen av championhanar!! Därmed tog han sitt och kullens första CERT!!!!! SUPER DUPER GRATTIS!! Kennel Door Keepers fick 1:a och HP på uppfödarklass!

Några timmar senare var det Kaylees tur. Något (väldigt) naken vilket domaren påpekade och det blev en slät etta ;)

Ytterligare en hel massa timmar och hel del shopping så var det dax för valpfinalen. Finsk domare skulle dömma 47 valpar. Tro det eller ej men Saga och jag klarade oss till sista gallringen och blev därmed bland de 10 bästa valpar!! Det var inte dåligt... av 47 valpar på en nationell utställning, stor som MyDog ändå är, och med en officiell domare =) Nöjda blev vi alla!

Andra året i rad jag snubblar på mållinjen i valpfinalen! Förra året var det Kaylee som sträckte sig fram till sista gallringen! hihi

Lite bilder

Kaylee


Saga i finalringen.

Saga i finalen igen.

Tack för oss idag och vi kommer åter imorron!

1 dag kvar!


vi två♥


Årets roligaste utställning (vet inte varför men MyDog är på något sätt mysigast) börjar imorron! Jag brukar vara inne alla dagar för att hejja på vänner och sånt men denna gången blir det 2 eller 3 dagar. Makea entrar sitt älskade vänstervarv på söndag. Hon känns dock inte alls på topp nu men det kan vara efter löpet kanske? Hon är lugn (mamma har inget emot det, haha) både inne och ibland ute. Hon verkar vara lite hängig... Hoppas det går över bara! De senaste dagarna har vi bara spenderat på härliga promenader. Idag ska vi se om vi kan få med Samba ut så kan dom springa lösa härligt i skogen tillsammans och småbusa. Vi ska även köra lite ringträning och se om Makea piggnar till då. Sen blir det vila och lek =)

Senare i eftermiddag blir det en tripp till Saga för "piffning" haha ;) Hundarna här hemma har fått manikyr. Makea får bli piffad imorron när jag skaffat mitt trimbord =)

Lite trött är man idag faktiskt,,, sent blir det ju alltid på nyårsafton och igår var jag iväg och inventerade på willys. Det blir att slappa en timma till innan dagen måste börja ;)

ha de!

År 2009!


Bilder från min klassresa till kolmården i februari 2008 ligger äntligen på min pixbox sida. Det var svårt att sortera mellan 100-tals vackra bilder! Länk finns i länkmenyn här till höger -->

Vi välkomnar år 2009 med öppna armar! År 2008 saknar jag redan, det var ett år som gav mycket! Allt från kryckor och bruten fot till härliga tävlingar och nya kompisar!

Men år 2009 har jag stora förväntningar och förhoppningar på! Jag smider planer!!

Gårdagen blev helt OK! Åkte in till GP fyverkerierna med några kompisar och hadel ite kul. Åkte vidare hem och tog det lugnt och firade resten av kvällen med mycket god mat och släkten! Jag och morfar gick ut en runda med hundarna vid 9-tiden. det smällde mer än vad jag trodde men ingen av dom reagerade ens med ett öra! Hur skönt som hellst. Vid 12-slaget var mamma och mormor inne med dom och allt gick jättebra. Det var en korkad granne som satte världens bomb mitt utanför våran grind!! Den lyssnade hundarna klart lite på och undrade vad det var, men dom var inte rädda. Superbra!
I övrigt var det lugnare här i år än vad det brukar vara, många av grannarna som brukar bidra med en hel massa är alltid bortresta vartannat år typ eller nått. Så förra äret var det helt galet här, och i år helt lugnt. skönt som omväxling!

Grannen med en hund i samma ålder som Makea var ute vid 12-slaget... Mycket korkat och hunden var livrädd och drog hemåt. Men tror man att man är någon sorts hundgud så kan det inte bli annat än fel. Man kan inte magiskt göra att en hund pallar alla smällare klockan 12 en nyårsafton utan att bli rädd! Kul, hunden är 1år och nu kommer dom ha en skotträdd hund i ja, kanske resten av livet. Smart?

Idag ska vi vila och senare i eftermiddag ska jag jobba. Skänt med en liten extraslant! Imorgon blir det spår och trimmning av Saga inför mässan! Makea går jag igenom på lördag.

Hoppas alla haft en bra nyår!!

RSS 2.0